Ultima actualizare: 

04 Octombrie 2018


Fundatia George Manu

© Fundatia "George Manu",
2001- 2019

Sentinela

RSS

Afiseaza toate articolele

04 Octombrie 2018
Dreptul la Memorie: Meri Constantinescu - pomenire de 2 ani

Sâmbătă, 6 octombrie 2018, ora 11, Cimitirul Central Sibiu

Maria Blaj Constantinescu - născută la 1 martie 1929 în Teliu-Braşov; absolventă a unei şcoli tehnice; studentă; membră a Cetăţuilor Legionare; deţinută politic timp de 10 ani (1948-1952 şi 1954-1960) în temniţele Sibiu, Deva, Mislea, Miercurea Ciuc; domiciliu forţat timp de doi ani în Bărăgan/ Viişoara (1960-1962); în timpul domiciliului obligatoriu se căsătoreşte cu un camarad de pătimire, Gabriel Constantinescu; după 1990 prezentă în toate acţiunile comemorative ale foştilor deţinuţi politici; iniţiatoarea construcţiei Monumentului Martirelor de la Ciuc şi a multor altor semne ale memoriei anticomuniste; implicată alături de soţul ei în editarea şi difuzarea revistei „Puncte Cardinale”; trece la Domnul în data de 8 octombrie 2016 şi este înmormântată în Cimitirul Central Sibiu.

Meri Constantinescu - PREZENT! În veci pomenirea ei!

Cezarina Condurache

divider

12 Septembrie 2018
O nouă pagină de facebook...

Dragi prieteni, pagina de facebook a Fundaţiei noastre a fost stearsă ieri... Azi o luăm de la capăt, cu o nouă pagină! Vă invităm să accesaţi noua noastră pagină

https://www.facebook.com/Funda%C5%A3ia-Profesor-George-Manu-1950642884979605/

şi să urmăriţi zilnic noutăţile publicate. În pagina Fundaţiei Profesor George Manu veţi găsi ca şi până acum informaţii despre: comemorările foştilor deţinuţi politici, activităţile şi acţiunile noastre, sinaxarul demnităţii româneşti, temniţele memoriei, Mişcarea Legionară, rezistenţa anticomunistă, articole din revista „Permanenţe”, noutăţi editoriale etc.

Vă mulţumim! Doamne ajută!

Cezarina Condurache

divider

25 Iulie 2018
Parastas de 5 ani pentru Costel Condurache

Dragi prieteni,

Parastasul pentru Costel, la 5 ani de la trecerea la Domnul, va avea loc sambata aceasta, 28 iulie 2018, la Biserica Sfantul Ilie Gorgani din Bucuresti. Sfanta Liturghie va incepe la ora 9 fiind urmata de slujba parastasului in jurul orei 10. Dupa terminarea pomenirii de la biserica, vom merge la mormant, in Cimitirul Militari (bd. Uverturii).

Va asteptam cu drag sa ne rugam impreuna si sa rostim: Costel Condurache - PREZENT!

Cezarina și Corneliu

divider

29 Iunie 2018
Dreptul la Memorie: Comemorarea Isverna/Mehedinţi

Duminică, 1 iulie 2018, la Biserica Cuvioasa Paraschiva Isverna, va avea loc comemorarea fraţilor de cruce împuşcaţi de Securitate în comuna mehedinţeană la 31 martie 1949. Ora 9:30 - Sfânta Liturghie, ora 11:30 - parastasul în faţa Monumentului Martirilor de la Isverna. Va urma un pelerinaj la locul asasinatului şi la cimitirul în care au fost aruncaţi fără cruce şi slujbă de înmormântare.

La sfârşitul lunii martie 1949, studentul Ion Bocârnea împreună cu elevii Eugen Bocârnea şi Gheorghe Eftimiu - membri ai FDC „Petre Geacu” Mehedinţi, fugind din calea arestărilor operate de autorităţi, au pornit spre Isverna cu gândul de a urca în munţi şi de a se jertfi pentru neam luptând împotriva comunismului. Nu au apucat să lupte, dar s-au pus ca jertfă bineplacută lui Hristos pe altarul neamului... Trădaţi de cel care i-a găzduit, au fost prinşi de Securitate şi împuşcaţi la marginea comunei, apoi plimbaţi prin sat într-o căruţă şi îngropaţi la marginea cimitirului.

După 1990, prin strădania fostei deţinute politic Viorica Stănuleţiu Călinescu (membră a FDC „Petre Geacu” Mehedinţi) povestea eroilor de la Isverna a fost scoasă din temniţele memoriei şi adusă în lumina istoriei neamului. În iulie 2005, AFDPR Dr. Tr. Severin a ridicat un monument inchinat celor 3 fraţi de cruce în curtea Bisericii din Isverna, şi a stabilit ca dată a comemorării lor anuale prima duminică din luna iulie.

Ion Bocârnea, Eugen Bocârnea şi Gheorghe Eftimiu - PREZENT!

Va aşteptăm la Isverna!

Cezarina Condurache

divider

27 Iunie 2018
Comemorare Gheorghe Grecu - 30 iunie 2018

Dragi prieteni,

Sâmbătă, 30 iunie 2018, la Biserica Sfântul Ilie Gorgani din Bucureşti, va avea loc o slujbă de pomenire pentru Gheorghe Grecu. Sfânta Liturghie va începe la ora 8:30, iar slujba parastasului în jurul orei 9:30.

Gheorghe Grecu, născut în 27 mai 1913 la Cudalbi/Galați, Frate de Cruce din 1928, participant în toate luptele și bătăliile legionare (tabere de muncă, campanii electorale, revoluția de la 3 septembrie 1940 etc), ridicat la gradul de comandant legionar, combatant în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în campaniile din Est și Vest, deținut politic în timpul comunismului timp de 12 ani (1948-1954 și 1958-1964) în temnițele Jilava, Aiud, Valea Neagră, Capul Midia, Ocnele Mari, Gherla, Galați, deosebit de activ după 1989, trecut la Domnul la vârsta de 99 ani, în 20 ianuarie 2012.

Împreună cu familia lui Nenea Ghiţă Grecu, vă aşteptăm cu drag...

Cezarina Condurache

divider

22 Iunie 2018
Dreptul la memorie: Ziua Legiunii Arhanghelul Mihail, 23-24 iunie 2018

Sâmbătă 23 iunie 2018:
Ora 8, comuna Mărcești, Dâmbovița, Biserica Buna Vestire
– Sfânta Liturghie urmată de slujba parastasului la mormantul lui Tudose Popescu (n.1898, † 1931, șeful studențimii cernăuțene, unul dintre cei 6 Văcăreșteni)
Ora 13, Țigănești/Ciolpani, cimitirul Bisericii Țigănești
– Parastas la mormintele întemeietorilor, Radu Mironovici și Corneliu Georgescu
– Te Deum
– rugăciune și închinare la Troița Căpitanului de la Tâncăbești

Duminică 24 iunie 2018:
Ora 9, Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Ilie Gorgani din București
Pelerinaj la fostul sediu din strada Gutenberg, Casa Verde și mormântul familiei Codreanu

Potrivit circularei Comandantului Horia Sima din 1951 (anul descoperirii osemintelor lui Corneliu Georgescu), pomenirea întemeietorilor Mișcării Legionare se face anual de Ziua Legiunii, în jurul mormintelor lor.

Din păcate ne sunt încă necunoscute locurile în care se găsesc osemintele Căpitanului și ale lui Moța. Ilie Gârneață este înmormântat departe de țară. Avem însă loc de închinare și de sărbătoare lângă București, la mormântul comun al lui Radu Mironovici și Corneliu Georgescu și, de anul acesta avem și mormântul lui Tudose Popescu, recent identificat.

Doamne ajută!

Cezarina Condurache

divider

30 Mai 2018
Erast Călinescu, Gheorghe Jijie, Constantin Iulian - PREZENT!

Dragi prieteni,

Sâmbătă, 2 iunie 2018, va avea loc la Biserica Sfântul Ilie Gorgani din Bucureşti, parastasul de 40 zile pentru Erast Călinescu şi de 6 ani pentru Gheorghe Jijie şi Constantin Iulian.

Sfânta Liturghie va începe la ora 9, fiind urmată de slujba parastasului. După terminarea acesteia şi împărţirea prinoaselor, vom merge la mormintele celor pomeniţi, aflate în Cimitirele Nefliu şi Străuleşti II.

Vă aşteptăm cu drag să le închinăm împreună un gând, o rugăciune, o floare, o lumânare, o panglică tricoloră şi un cântec verde...

Erast Călinescu, Gheorghe Jijie, Constantin Iulian - PREZENT!

Doamne ajută!

Cezarina Condurache

divider

27 Noiembrie 2017
În Crucea Pădurii... Comemorarea anuală a Căpitanului, Tâncăbeşti

Joi, 30 noiembrie 2017

Ora 15:00, Cimitirul Ţigăneşti Prahova: omagiu la mormintele întemeietorilor Legiunii Arhanghelul Mihail.
Ora 15:30, Troiţa de la Tâncăbeşti: parastasul anual pentru Căpitanul Corneliu Zelea Codreanu, Nicadori şi Decemviri.

În veci pomenirea lor!
Vă aşteptăm!

Cezarina Condurache

divider

27 Octombrie 2017
Troiţa deținuților politici îngropați la Poarta Albă

Dragi prieteni,

Cu ajutorul lui Dumnezeu ridicăm încă o Troiţă la Poarta Albă întru veşnica cinstire şi pomenire a pătimitorilor Canalului. Troiţa se ridică în comuna Poarta Albă, punctul „Cimitirul Oraşului Nou”, loc în care Fundația noastră a desfășurat două campanii de săpături arheologice (în 2016 și în 2017), conduse de colega noastră, arheolog doctor Emilia Corbu.

Investigațiile au demonstrat că în acea locație există morminte individuale ale mai multor deținuți politici, săpătura de anul acesta intersectând 5 dintre mormintele existente (detalii și imagini în raportul arheologic care poate fi accesat aici). În colaborare cu Primăria Poarta Albă am stabilit ridicarea unei Troițe care să le fie cruce de căpătâi - semn al jertfei şi biruinţei Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi semn al jertfei şi biruinţei robilor Canalului.

Duminică, 29 octombrie 2017:
– ora 9: Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Nicolae Poarta Albă (Calea Bucureşti, nr 53)
– ora 13: Sfinţire de Troiţă şi slujbă de înmormântare pentru detinuții politici îngropați la Poarta Albă

Vă așteptăm!

Cezarina Condurache

divider

03 Octombrie 2017
Festivalul Internaţional de Carte Transilvania

De astăzi ne găsiţi la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania
3-8 octombrie 2017, Piaţa Unirii, Cluj Napoca

Vă aşteptăm cu peste 200 de titluri, cărţi anticomuniste şi incorecte politic, din domeniile: # Sfinţii Închisorilor, # Memoria anticomunistă, # Memorialistica temniţelor, # Rezistenţa anticomunistă, # Documente, religie, istorie, # Eroi şi martiri ai neamului românesc

Vă așteptăm!
Editura Evdokimos şi

Fundaţia “Profesor George Manu”

divider

27 Septembrie 2017
Comemorări şi pomeniri 30 septembrie - 1 octombrie 2017

Râmnicu Sărat / Focşani / Nicoreşti / Bârlad / Buhuşi

Sâmbătă, 30 septembrie 2017, ora 11:
Râmnicu Sărat - Comemorarea anuală a celor 13 legionari ucişi de regimul carlist în 21/22 septembrie 1939, la Râmnicu Sărat
Locul: Monumentul ridicat în Cimitirul Râmnicu Sărat şi Închisoarea Râmnicu Sărat

Sâmbătă, 30 septembrie 2017, ora 14:
Focşani - Parastas de 2 ani pentru Olga Blănaru Iordănescu şi pentru toată familia Hristache Solomon
Locul: Cimitirul Sudic, Focşani

Sâmbătă, 30 septembrie 2017, ora 16:
Nicoreşti - Pomenirea familiei martire Iordache care s-a dăruit în întregime Mişcării Legionare şi neamului românesc, parastas în faţa Troiţei ridicate în memoria lor, vizitarea casei părinteşti a Bădiţei Nicoară Iordache şi a maicii Mihaela Iordache
Locul: comuna Nicoreşti, judeţul Galaţi

Sâmbătă, 30 septembrie 2017, ora 19:
Bârlad - Parastas pentru fostul deţinut politic Pr. Vasile Serghie (duhovnicul „misticilor” din temniţa Aiudului) la 11 ani de la mutarea la Domnul
Locul: Cimitirul Eternitatea, Bârlad

Duminică, 1 octombrie 2017, ora 11:
Buhuşi - Comemorarea celor 3 legionari ucişi de regimul carlist în 21/22 septembrie 1939 în judeţul Bacău, la Troiţa ridicată în memoria lor de fostul deţinut politic Petru C. Baciu
Locul: Buhuşi, la ieşirea din oraş, în direcţia Mănăstirii Ciolpani (DJ156H)

România a avut şi are eroi, martiri, mărturisitori şi sfinţi. Avem mormintele, monumentele şi locurile lor de suferinţă, pătimire, biruinţă. An după an, ne strângem în jurul acestora comemorând pe cei plecaţi dintre noi. Acesta este dreptul nostru la memorie, la istorie, la adevăr, la identitate…

Vă aşteptăm alături de noi!

Cezarina Condurache

divider

19 Septembrie 2017
NICOLAE PURCĂREA – 2 ani de la mutarea în veşnicie

Pomenirea fostului deţinut politic şi luptător anticomunist Nicolae Purcărea, la 2 ani de la mutarea la Domnul, va avea loc sâmbătă, 23 septembrie 2017, ora 10, la Biserica Sfânta Treime din Şcheii Braşovului. Vă aşteptăm!

_

divider

Afiseaza toate articolele