Documente ale rezistenţei anticomuniste (1) – Rezistenţa din munţii Banatului

1.Raport special – 1.02.1949 Urmare a rapoartelor noastre anterioare, referitor la misiunea incredintata subsemnatului, raportez urmatoarele: Din actiunea informativa si cercetarile ce sunt in curs, s-a constatat pana in prezent si descifrat existenta organizatiei subversive legionare pe teritoriul judetului Severin. (facsimil in format pdf)

2.Raport special – 4.02.1949 Atat actiunea informativa cat si cercetarile sunt in curs in vederea depistarii intregii organizatii subversive legionare de pe teritoriul jud. Severin si pentru capturarea celor doua grupe de legionari fugiti. (facsimil in format pdf)

3.Raport special – 8.02.1949 Totdata raportam ca in depistarea organizatiei subversive legionare din jud. Severin, au fost retinuti un numar de 20 de membri in ziua de 7 februarie 1949 si actiunea este in continuare pentru identificarea si ridicarea intregii organizatii. (facsimil in format pdf)

4.Raport – 9.02.1949
In noaptea de 7/8 febr. a.c. catre orele 23 s-a prezentat in MEHADICA la patrulele conduse de Plt. CAIA ION si Serg.Maj. ZAHARIA GH. individul VADRARU ANDREI si le-a comunicat ca vine dela banda condusa de fostul Comandor UTA si daca se grabesc sa se duca la locul pe care il va indica, vor putea sa o prinda. (facsimil in format pdf)

5.Raport – 15.02.1949 Din cercetarile ce se efectueaza in legatura cu activitatea fostului Col. UTZA IOAN, si din materialul captat apartianand susnumitului, s-a constatat pana in prezent ca susnumitul a incercat sa organizeze o banda in jud. Severin, cu scopul de a trece la acte de teroare si chiar de a dezlantui o actiune de rezistenta in muntii din jud. Severin, pentru slabirea Regimului de Democratie Populara de la noi si ca scop final rasturnarea lui. (facsimil in format pdf)

6.Raport – 16-02-1949 In acest moment banditii simtind prezenta militionerilor deschid un foc violent de arme automate si grenade la care se raspunde prompt si hotarat. (facsimil in format pdf)

7.Raport – 23.02.1949 Scopul urmarit de aceasta organizatie subversiva a fost subminarea Regimului de Democratie Populara de la noi si schimbarea lui prin forta, actionand sub forma unei miscari de eliberare nationala, in care sa fie grupata reactiunea dela noi din tara, care sa se constituie intr-un „Bloc National” si cu sprijinul reactiunii internationale, sa inceapa o lupta armata pentru atingerea acestui scop. (facsimil in format pdf)

8.Raport – 23.02.1949 Raportam ca in ziua de 22 februarie 1949, orele 16, in urma informatiunilor furnizate de organele noastre, o companie din Bat.5 Securitate, insotita de un organ al nostru, a luat contact cu banda de fugari legionari de sub conducerea numitului SPIRU BLANARU si IONESCU GHEORGHE, notar public din Teregova. (facsimil in format pdf)

9.Raport – 24.02.1949 Banditii gasindu-se pe un punct dominant au vazut compania care se indrepta (cu masuri de siguranta) pe valceaua care duce inspre Pietrele Albe. La aprox. 200m banditii au deschis focul cu armament automat, in primele elemente ale companiei, conduse chiar de Slt. Airoaiei Vasile. (facsimil in format pdf)

10.Raport -10.03.1949 Pe baza informatiunilor precise date de organele Securitatii, restul bandei UTZA /10 banditi/ se gasesc adapostiti la salasul LAITIN PAVEL, unde se afla amenajat un adapost in pamant cu crenele, s-a trimis 2 Plot. din Bat.9. Sec. pentru capturarea lor. (facsimil in format pdf)

Subiectul următor

Documente ale rezistenţei anticomuniste (2) – Grupul FDC din judeţul Arad

Cele mai recente din