Un evreu român din Canada vorbind remarcabil despre Radu Gyr

În acest an, la 2 martie s-au împlinit 115 ani de la naşterea marelui nostru poet Radu Demetrescu Gyr, iar miercurea viitoare, pe 29 aprilie se vor împlini 45 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. Cu această ocazie, consider că Domnul Herman Victorov, evreu bine-cunoscut în cadrul Comunităţii Româneşti din Canada, i-a făcut un frumos cadou memoriei poetului Radu Gyr (1905-1975).

Pentru că în ţară s-au făcut şi se fac foarte multe eforturi pentru recuperarea operei sale şi mai ales pentru redarea şi recunoaşterea sa ca un mare poet naţional şi o mare personalitate a culturii noastre, gestul Domnului Herman Victorov, evreu român din Windsor, ON, Canada, om de afaceri şi un adevărat filantrop pentru comunitatea noastră, mi s-a părut extrem de semnificativ în acest sens. Aceasta, cu atât mai mult cu cât, din păcate, mai multe organizaţii evreieşti s-au arătat împotriva recunoştinţei poetului Radu Gyr pe motiv că marele poet a fost legionar.

Cum mare şi foarte mare este puterea Lui Dumnezeu, şi cum adevărul trebuie neapărat să iasă la iveală, iată că prin necunoscutele căi ale Domnului încă un evreu îl recunoaşte pe poetul Radu Gyr ca fiind un mare şi talentat poet şi care să vorbească extrem de frumos şi admirativ la adresa poetului supranumit «Homer al închisorilor». Într-o emisiune televizată, atât în România dar şi Canada, în data de 22 octombrie 2019, şi transmisă pe postul Naşul TV Montréal, vorbind despre politicieni, despre oameni de cultură şi de caracter, acesta spune despre Radu Gyr :

« Mai mult îl apreciez, de 20 de ori, de 50 de ori, mai mult îl apreciez pe Radu Gyr, poetul Radu Gyr care a scris texte pentru cântece legionare. Cel puţin ăla a scris şi pentru chestia asta a plătit cu vârf şi îndesat. Dar atunci când s-a pus problema de cultură şi evreii au fost scoşi afară din teatre ş.a.m.d. el, în calitatea lui de ministru al culturii, a hotărât : NU! Actorii evrei nu pot ca să rămână aşa şi a înfiinţat Teatrul Evreiesc de Stat! Eu îl apreciez, şi nu mai vorbesc din punct de vedere al talentului, fiindcă Radu Gyr este un poet remarcabil! Au să mă audă evreii că vorbesc aşa. Puţin îmi pasă! Eu nu cânt în drâmbă la nimeni! Eu spun exact ceea ce gândesc! »

Aceste minunate cuvinte publice rostite de Dl. Victorov la un post de televizine pot fi auzite de oricine prin intermediul programului YouTube la adresa : https://www.youtube.com/watch?v=wnEuNf2XLP4

începând cu minutul 5 : 45 şi până la minutul 6 : 50.

Marian Costache

Montréal, Canada

Subiectul precedent

Decemvirii (1)

Default thumbnail
Subiectul următor

Poezii „virale” în vremuri de pandemie

Cele mai recente din

Decemvirii (28)

Presa oficială și clasa politică la moartea lui Stelescu  Vestea morții lui