Tratatul care s-a semnat pe data de 4 iunie 1920 la Versailles în Palatul Trianon avea să fie încununarea succesului avut de ostașul român în campaniile Primului Război Mondial și a diplomației românești din perioada de după. Prin semnarea acestui Tratat de către Ion Cantacuzino și Nicolae Titulescu ( strălucit avocat în procesul statului român cu optanții unguri de după unire, devenit unealta ocultei și susținător al forțelor antiromânești și internaționaliste ) s-a adus dreptatea pentru care românii din Ardeal s-au jertfit și au suferit timp de secole. Trianon este garanția legală, asigurată de către marile puteri, prin care se declară irevocabil că așteptarea, suferința, lupta și sacrificiul românilor ardeleni și nu numai, nu au fost zadarnice și nu au trecut neobservate în fața lui Dumnezeu, care s-a îndurat de noi. Marea Unire și garanția acesteia, Trianonul, sunt rezultatul vieților a milioane de români, vieți care au ars în slujba unei mari idei, atât naționale cât și creștine. Ungurii nu s-au mulțumit să ne stăpânească pământurile și să le colonizeze, au recurs la procesul de maghiarizare a românilor, au încercat sa le șteargă identitatea, au încercat să le schimbe chiar și credința ortodoxă.
Lupta pentru întregirea neamului românesc nu a început odată cu Primul război mondial, ea a început cu secole în urmă, odată cu sosirea maghiarilor pe aceste meleaguri, prin rezistența populației române. Cu toate că nu am rezistat în fața invaziei, am reușit să ne apărăm identitatea și să ne păstrăm credința și limba. Românii au format mereu partea majoritară a populației deși ungurii s-au zbătut de-a lungul timpul să schimbe asta.
Notăm o primă mare victorie în anul 1600, când Mihai Viteazu a reușit să unească cele 3 provincii, Țara Românească, Moldova, Transilvania și pe fiecare român sub același steag. Folosim termenul de „unire” în detrimentul celui de „cucerire”, în ciuda faptului ca ultimul a fost folosit mereu de revizionismul maghiar, dar și de cel autohton prin istoricul Lucian Boia, care a fost decorat de preşedintele Ungariei, János Áder, cu titlul „Crucea de cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei”. Succesul lui Mihai Viteazu a fost răsunător, dar din păcate, de scurtă durată. El însă ne-a arătat că se poate și ne-a lăsat exemplul său de vitejie, alături de moștenirea unei misiuni ce avea să fie îndeplinită 300 de ani mai târziu.
A urmat apoi răscoala de la 1784 condusă de Horea, Cloșca și Crișan, care a arătat că românii știu că acesta este pământul lor, moștenit de la străbunii lor de milenii și că încă sunt români în țara lor și nu mai vor să fie slugile ocupanților, dar la scurt timp, prin trădare, cei trei viteji au fost răpuși. Anul 1848 ne aduce o nouă speranță de emancipare, românii ardeleni se ridică din nou la luptă urmându-l pe „Crăișorul Munților” Avram Iancu. Nici acest efort însă nu a dat rezultatul așteptat, dar după jumătate de secol negru pentru români, idealul avea să se înfăptuiască, în acea măreață zi de iarnă.
Trădările au stat adesea în calea biruinței neamului românesc de-a lungul secolelor. A fost nevoie de un efort colectiv, de pe ambele părți ale Carpaților, ale tuturor românilor, ca la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia să poată fi proclamată Marea Unire a românilor.
Lupta înaintașilor noștri continuă și astăzi și noi trebuie să arătăm că suntem demni de aceste pământuri udate cu sângele atâtor bravi eroi. Ungurii încearcă și astăzi să „rupă” actul unirii. Formațiunea politică maghiară UDMR forțează constant autonomia așa-zisului „Ținut Secuiesc” sau încadrarea limbii maghiare drept limbă oficială în instituțiile publice din România. Anul acesta de 4 iunie și-au propus chiar să comemoreze Trianon-ul prin depunere de coroane și lumânări. În tot acest timp politicienii pe care îi votăm, aleg să ignore pericolul maghiar, ba chiar să îl sprijine. Legea autonomiei promulgată de UDMR acum două luni a trecut de Camera Deputaților, în mod tacit și cu ajutorul celor de la PSD, PNL și al celorlalte partide aflate în parlament.
Și mai periculoasă însă este alianța USR-Plus, care s-a opus și abținut în momentul în care au fost votate legile sărbătorii Trianon-ului sau cea a declarării lui Horea Cloșca și Crișan drept eroi naționali. Evident, nu este prima dată când USR-Plus are o atitudine anti-națională, exemple sunt destule. Nici președintele Iohannis nu se lasă mai prejos, acesta a ales să nu promulge legea sărbătoririi Trianon-ului, asemeni înaintașilor sași alege partea maghiară a istoriei și trădează interesele naționale.
Deciziile și acțiunile politicienilor nu au împiedicat grupul nostru să cinstească centenarul Trianon. Camarazii din toată țară, alături de alți prieteni de ai grupului nostru, au răspuns apelului și au întreprins mai multe acțiuni pentru promovarea acestei zile. Pe tot cuprinsul țării au fost realizate mai multe picturi murale, toate frumos stilizate, cu mesajul „Trianon – Ziua Dreptății” alături de imaginea caporalului Mușat, care arunca ultima grenadă, totul pe un fundal tricolor. De Ziua Dreptății grupul a fost prezent în două dintre cele mai ostile orașe ale României în Carei și la Sfântu Gheorghe, două orașe greu încercate de influența maghiară alimentată chiar de către guvernul de la Budapesta. La Carei am avut ocazia să participăm la sfințirea monumentului lui Avram Iancu și la arborarea a două drapele mari în proximitatea monumentului. Evenimentul a fost organizat de Daniela și Ilie Ciută, două flăcări de românism, care se aprind ori de câte ori românii din zonă au nevoie. Drapelele au fost donate de către noi și au fost brodate cu mesajul „Avram Iancu suntem toți”. În același timp, cu toate piedicile puse de însăși Poliția Română am reușit să mobilizăm un număr bun de oameni care sa ajungă la Sfântu Gheorghe unde am participat la festivitățile organizate de grupul naționalist Calea Neamului.
În ciuda tuturor dificultăților create de autorități, am reușit prin campania noastră, să readucem această zi deosebit de importantă pentru istoria României în atenția românilor.
Cu prilejul a 100 de ani de la semnarea tratatului de la Trianon, celebrăm o mare victorie și ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze România Mare și pe noi, românii, să ne întărească și să ne unească.
Trăiască România Mare!
Trăiască Trianonul!