Dreptul la memorie: Comemorarea Anuală Râșnov

Sâmbătă, 7 noiembrie 2020, ora 11:30, Cimitirul Râşnov

În cimitirul Râșnov sunt înmormântați cei 7 martiri legionari asasinați de regimul carlist în noaptea de 21/22 septembrie 1939: avocat Traian Cotigă, căpitan Emil Şiancu, economist Grigore Pihu, inginer Eugen Ionică, funcţionar Iuliu Şuşman, funcţionar Gheorghe Proca, avocat Ion Herghelegiu.

Aceștia se aflau sub pază la Spitalul Militar Brașov. Sănătatea lor se şubrezise în timpul prigoanei, în lagărele de la Miercurea Ciuc, Tismana, Vaslui și în temnița Râmnicu Sărat, unde autoritățile îi ținuseră internați mai bine de un an. În noaptea de 21/22 septembrie 1939 cei 7 au fost ridicați din Spital, încărcați într-un camion cu care au fost duși pe Valea Râșnoavei, unde au fost împuşcaţi. Criminalii i-au îngropat într-o margine a Cimitirului Râșnov.

În timpul guvernării legionare cei 7 au fost deshumați, așezați în sicrie individuale străjuite la căpătâi de câte o cruce și li s-a făcut slujba de înmormântare. După 1990, familiile celor asasinați împreună cu camarazii lor de crez și suferință au ridicat deasupra mormintelor o impunătoare cruce – Monumentul legionarilor asasinați la Râșnov. Anul trecut s-a ridicat şi sfinţit o Cruce şi pe locul asasinatului, la ieşirea din Râşnov în direcţia Predeal. Anual, la începutul lunii noiembrie se face un parastas pentru veșnica lor pomenire.

Vă aşteptăm!

Cezarina Condurache
Fundaţia Profesor George Manu

Default thumbnail
Subiectul precedent

Victorii istorice - Răsturnarea regelui Carol II

Subiectul următor

50 de ani de Memorie Vie

Cele mai recente din