14 mai – Ziua Martirilor

Pe 14 și 15 mai, cu ocazia Zilei Naționale de Cinstire a Memoriei Martirilor din temnițele comuniste, am întreprins în toată țara acțiuni menite să aducă un minim omagiu acestor martiri.

Camarazii din Sibiu au mers la Rășinari, localitatea natală a lui Aurel Cioran, fratele mult mai cunoscutului Emil Cioran. Ca și fratele său, Aurel Cioran a fost legionar, el a luptat și a suferit pentru acest ideal. Tot pe 14 mai a fost și aniversarea zilei de naștere a lui Aurel Cioran, născut pe 14 mai 1914. El urmează liceul la Sibiu și Facultatea de Drept la București. Se încadreaza în Mișcarea Legionară și rămane credincios acesteia până la chemarea în ceruri în 27 noiembrie 1997. Aurel Cioran are o însemnată activitate legionară în zona Sibiului, colaborează și la Revista „Glasul Strămoşesc”, iar în 1948 este arestat și execută 7 ani de închisoare în timpul comunismului. Suferința și chinurile din închisoare nu fac decât să-i întărească sufletul și credința. El nu face niciun compromis și rămâne loial idealului tinereții. Nu la fel se întâmplă cu fratele său, Emil Cioran, care fiind în libertate și siguranță, se dezice patetic de Mișcare, ajungând să zică despre Căpitan că a fost un „hatman ucrainean”.

La București am fost cu gândul la Mircea Nicolau, cel pe care noi îl socotim drept urmașul lui Horia Sima la conducerea Mișcării Legionare din România. I-am vizitat mormântul, am depus o coroană și am aprins o lumânare. Mircea Nicolau s-a aflat în focul evenimentelor din perioada Statului Național-Legionar și celor de după. A executat numeroși ani de temniță comunistă, pe care i-a îndurat cu demnitate.

La Timișoara, de asemena a avut loc o solmenă depunere de coroană la Monumentul de la Pădurea Verde, dedicat victimelor regimului comunist.

La Iași, camarazii noștri de acolo au participat la traseul propus și efectuat de Fundația „Profesor George Manu”. În Cimitirul Eternitatea s-au organizat solemnități  la mormintele lui Corneliu Șumuleanu, unul dintre primii români care s-a ridicat la luptă împotriva comunismului; Elvira Gârneață soția lui Ilie Gârneață, unul dintre fondatorii Legiunii, Alexandru Ventonic fost prefect legionar al Iașiului și Pr. Mihail Lungeanu. Slujba de pomenire fiind oficiata de Pr. Ioan Şişmănian. Apoi, împreună cu Fundația, am vizitat strada Florilor, în care a locuit Căpitanul și Râpa Galbenă locul unde s-a aflat Căminul Legionar.

Tot în data de 15 mai Fundația „Profesor George Manu” a organizat la Huși resfințirea mormântului celor 3 legionari asainați în fostul județ Fălciu la 21-22 septembrie 1939, Ion Zelea Codreanu (fratele Căpitanului), Vasile Croitoru și Emil Nicolau. După ce a avut loc și slujba de pomenire a celor 3, cei de la Fundație au vizitat Mănăstirea Schimbarea la Față unde au ridicat în urma cu ceva timp o troiță în memoria Căpitanului. De asemenea au vizitat Pădurea Dobrina, locul de legenda, unde în primăvara lui 1919 a luat naștere însuși spiritul legionar.

„Vor năvăli, de dincolo de Nistru, unii

Sub semn de secera și de ciocan.

Atunci vom sta cu fata la dușman

Și-om apară pământul și străbunii.”

 

Cea mai ampla acțiune în acest scop, în cadrul Zilei Naționale de Cinstire a Memoriei Martirilor din temnițele comuniste, s-a desfășurat la Cluj, pe data de 15 mai. Anul acesta am comemorat 30 de ani de la chemarea în ceruri a lui Ion Bohotici, liderul Corpului Studențesc Legionar de la Cluj. An de an în preajma acestei zile de mai  venim să-i aducem un omagiu. A devenit deja o tradiție pentru grupul nostru, iar anul acesta ne-am gândit să facem ceva deosebit. Cu câteva zile înainte, I s-a curățat, înfrumusețat și pregătit mormântul pentru eveniment. S-a ținut un parastas pentru veșnica sa pomenire. La mormântul său s-a auzit din nou, „Cântecul Legionarilor Căuți și apelul la care s-a răspuns – PREZENT!

După care, Pr. Marius Vișovan a susținut o conferință pe tema personalității și suferinței lui Ion Bohotici, camarad maramureșean de al său. La conferintă au fost abordate și alte teme, care să marcheze însemnătatea zilei de 14 mai. Iar seara s-a ținut un concert folk, unde tinerii noștri camarazi din grupul „Cetatea Neamului”au interpretat cântece naționaliste și legionare. Ion Bohotici s-a născut în 1920 în Desești, Maramureș. În perioada liceului s-a încadrat în Frăția de Cruce de la liceul său, la Deva și Caransebeș, două locuri strâns legate si de activitatea Comandatului Horia Sima. Împreună cu Frații săi de Cruce a participat la reînhumarea Căpitanului, Nicadorilor și Decemvirilor în toamna lui 1940. În 1941 a fost arestat împreună cu alți colegi de liceu pentru participarea la așa-zisa „rebeliune legionară” în fapt lovitura de stat a lui Antonescu. Vă primi 3 ani de închisoare pe care îi va executa. În 1944 era încă în temniță dar este eliberat printr-un decret al Generalului prin care mai mulți prizionieri politici sunt eliberați și pregătiți pentru front. Nu va ajunge pe front. Din 1945 devine student la Drept în Cluj. Din 1946 devine șeful Corpului Studențesc Legionar Cluj, poziție ocupata până la arestare în 1948. Activitatea sa a constat în reorganizarea studențimii clujene, organizarea rezistenței armate din zona Clujului și ajutoare pentru legionarii întemnițați, fapt care îi va atrage o condamnare mai mare ulterior. Practic, grupul lui Bohotici obține aprobarea de a aproviziona penitenciarul Aiud cu medicamente necesare pentru tratarea tifosului, la Aiud fiind epidemie de tifos. În primăvara lui 1949 grupul este arestat și în Săptămână Patimilor este judecat la Cluj. Din lot mai făceau parte alti tineri care au ajuns martiri și mărturisitori ai închisorilor precum: Aspazia Otel, Costache Oprisan, Ion Gherasim și Aurel Vișovan. Pentru acuzația de „ajutor legionary” în Vinerea Mare, Ion Bohotici a primit 15 ani de muncă silnică. Cei prezenți își amintesc ultimul cuvânt al acuzatului Ion Bohotici, care a mișcat sala, din care extragem esențialul: „Ştim că ne veți osândi. Ştim că vom primi ani grei de închisoare. Vom urca senini calvarul închisorilor, pentru că Marele Jertfit vă urca în pas cu noi. Am iubit crucea, neamul, patria și a venit vremea să o dovedim.. „A fost închis până în 1963 și a trecut prin închisorile: Cluj, Aiud, Jilava, Timișoara, Pitești, Gherla, Văcărești. Nu a făcut niciun compromis. În ’89 a fost prezent în strada la evenimentele menite să înlăture regimul comunist. A murit în 28 aprilie 1991, iar în acest an se împlinesc 30 de ani de când s-a alăturat Legiunii Cerești.

Şi pe aceasta cale dorim să le mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această zi, în primul rand Fundației „Profesor George Manu”, care ne-a îndrumat și ajutat în aceasta zi și totodată și tinerilor din grupul „Cetatea Neamului”, care au întregit ziua cu un concert naționalist.

Pentru toți camarazii prigoniți pentru dreptate – PREZENT!

Veșnică Pomenire!

 

*Conferința susținută de Pr. Marius Vișovan poate fi găsită pe Youtube cu numele „Conferință de Ziua Cinstirii Martirilor Anticomuniști – 15 mai 2021 (Pr. Marius Vișovan)”

Subiectul precedent

Decemvirii (11)

Subiectul următor

Prăbuşire şi înviere în închisorile comuniste

Cele mai recente din

Default thumbnail

Criza democraţiei

A stârnit o mare nelinişte în cercurile politice şi intelectuale din Occident