Comemorarea Miercurea Ciuc 2021

Dragi prieteni,

Comemorarea suferinţei şi biruinţei femeilor deţinut politic pătimitoare în temniţa Ciucului, va avea loc sâmbătă, 7 august 2021. Pomenirea va avea loc, ca în fiecare an, în faţa Monumentul Martirelor de la Ciuc, în Cimitirul Catolic (str. Leliceni), de la ora 10:30. Va urma ca de obicei o agapă și pelerinaj în Şumuleu Ciuc la clădirea fostului lagăr din anii 1938- 1940, locul unde 44 legionari au fost asasinați de regimul carlist în noaptea de 21/22 septembrie 1939.

Între 1955 și 1963, Închisoarea Miercurea Ciuc a fost folosită de regimul comunist ca temniță pentru femeile condamnate politic. Din această închisoare au plecat la Domnul după îndelungi suferințe și umilințe: Maica Mihaela Iordache, prințesa Eleonora Bunea de Wied, Anuţa Cândea, Mărioara Plop, Laurenția Arnăuțoiu…

În 1992 fostele deținute politic, supraviețuitoare ale infernului concentraționar comunist, au ridicat un Monument în apropierea gropilor comune în care au fost aruncate camaradele lor căzute și au instituit regula unei comemorări anuale.

Pe Monument sunt gravate versurile Maicii Mihaela: “Pe oseminte albe și uitate / Cu gând curat am înalțat o cruce / Când neamul cu nădejdiile înșelate / Își dibuie destinul la răscruce…”

Vă aşteptăm la Miercurea Ciuc!

Subiectul precedent

Prăbuşire şi înviere în închisorile comuniste

Default thumbnail
Subiectul următor

Ideile Revoluţiei Franceze

Cele mai recente din