Lansare de carte, comemorări, sfinţire de troiţă

În ultimul sfârșit de săptămână al lunii octombrie la Sibiu au avut mai multe acțiuni menite să promoveze și să păstreze moștenirea cultural-legionară a județului Sibiu. Astfel, împreună cu Fundația „Profesor George Manu” am lansat reeditarea cărții „Opere Complete” a comandantului legionar Ion Banea, am organizat în localitatea Vurpăr și la Cimitirul Central din Sibiu comemorări pentru familia Banea, familia lui Nicolae Petrașcu și toți legionarii sibieni pe care îi cunoaștem. De asemenea a avut loc și sfințirea troiței pentru Aorn Cotruș pe care am ridicat-o în satul Hașag din județul Sibiu.

Pregătirile pentru toate aceste evenimente au început în această vară când ne-am apucat să căutam și să culegem lucrări și articole scrise de Ion Banea pentru a completa volumul „Opere Complete apărut în exil în 1970. Cărții i-a fost adăugată și o amplă biografie pentru ca cititorul să se poată raporta mai ușor la anvergura personalității lui Ion Banea. Legionar din prima serie, alături de Căpitan și fondatori, unul din primii comandanți legionari, conducător al legionarilor din Iași în 1930, al legionarilor sibieni și seful legionar al Ardealului din 1935 până la decesul timpuriu. Fruntaș legionar, intelectual și țăran deopotrivă, soldat al lui Hristos din oștirea Arhanghelului Mihail și martir în cele din urmă, Ion Banea a fost „omul nou”, eroul imaginat Căpitan atunci când a pornit la luptă pentru neamul românesc, împotriva comunismului. Multe mărturii ale vremii îl prezintă pe Banea drept educatorul tineretului, nădăjduim prin urmare, ca prin acest volum opera sa didactică să se răsfrângă și asupra tineretului de azi și mâine.

Lansarea cărții a avult loc la Sibiu, vineri 29 octombrie 2021 și cu toate că în această periodă a restricțiilor multe uși ne-au fost închise, totuși în ceasul al unsprezecelea, printr-o minune de care Banea nu a fost străin, am găsit locul potrivit pentru acest demers. La lansare a vorbit pr. Marius Visovan, iar printre participanți a fost și nepotul lui Banea și a lui Nicolae Petrașcu, deopotrivă, dl. profesor Radu Șerban.

A doua zi am mers la Vurpăr, localitatea natală a lui Ion și Mitu Banea, comună cu vechi tradiții românești, care și-a oferit prinosul de martiri și mărturisitori în cele 3 regimuri dictatoriale ale secolului trecut. Acolo părintele Marius Visovan a săvârșit parastasul pentru familia Banea.

Mai târziu în aceeași zi a avut loc comemorarea legionarilor sibieni, în frunte cu Nicoae Petrașcu în Cimitirul Central din Sibiu. Printre cei pomeniți se numără personalități care s-au aflat la vârful luptei împotrivă comunismului, demnitari de stat în 1940, precum Corneliu Georgescu, fondator al Legiunii Arhanghelul Mihail, Nicolae Petra și Augustin Bidianu, martiri și mărturisitori precum Ecaterina (Titi) Gâță sau Mitu Banea, oameni de cultură precum Aron Cotruș, preoți precum Zosim Oance, episcopul Valerian Trifa sau pr. Gheorghe Bogdan (recent trecut la Domnul), precum și personalități ale exilului legionar ca Nicu Iancu, Ion Fleșeriu și Ion Halmaghi.

Data comemorării a fost însă aleasă pentru a fi cât mai apropiată de ziua în care Nicolae Petrașcu a trecut la Domnul, 29 octombrie 1968. Fost comandant legionar, înaintat în grad de către Căpitan, a fost liderul legionar al județului Sibiu. A făcut și el parte din comandamentele de prigoană în 1939-40, a fost numit secretar general al Mișcării în 1940 după Biruința Legionară, a fost în exil în Germania de 2 ori, a fost internat în lagăr la Rostock, Buchenwald, Dachau. A fost închis din 1948 până în 1964, iar la 4 ani după eliberare a fost ucis în mod sinistru de Securitate, care a încercat să însceneze în mod patetic o sinucidere. La comemorare a fost prezent și fiul lui Nicolae Petrașcu, domnul Horia.

În cele din urmă, duminică 31 octombrie 2021, a avut loc sfințirea troiței pentru Aron Cotruș în Hașag, satul său natal, în „cimitirul cu pruni” din jurul bisericii Sf. Gheorghe, loc unde și-a dorit să fie înmormântat și unde tatăl său a slujit ca preot. Troița a fost ridicată prin efortul Fundației „Profesor George Manu” și al grupului nostru, iar întregul proiect a fost îmbrățișat de către preotul Cristian Rișca și fii ai satului Hașag. La oficierea slujbei de sfințire au participat oficialități locale și reprezentanți ai Asociației ASTRA. Anul acesta s-au împlinit 60 de ani de la trecerea la Domnul a lui Aron Cotruș, în Long Beach, California la 01 noiembrie 1961, iar cu această ocazie am ținut să îi aducem un umil omagiu, așa cum am știut noi mai bine, ridicând o troiță în memoria sa. Deși osemintele lui se află încă în Statele Unite unde s-a refugiat la finalul vieții, socotim că prin acest proiect am reușit să redăm satului Hașag o mică parte din legenda și sufletul poetului și legionarului Aron Cotruș.

Fie ca memoria lor să rămână veșnic vie în inimile românilor!

PREZENT!

Subiectul precedent

Marcel Petrişor (1930-2021)

Subiectul următor

Decemvirii (15)

Cele mai recente din