Victoria de la Sighet

La 21 februarie a.c. a avut loc la Sighetu Marmației un eveniment major pentru memoria anticomunistă  a Maramureșului și a țării, dezvelirea și sfințirea unei plăci comemorative ( foto sus) în incinta Colegiului Național “Dragoș Vodă”, în cinstea profesorilor și elevilor renumitei instituții de învățământ maramureșean ( numit  de-a lungul timpului Liceul “Dragoș Vodă” ) victime ale represiunii comuniste, o victorie meritată după o luptă lungă și grea cu demonii și fricile corectitudinii politice actuale din România. Pentru a înțelege dimensiunea evenimentului merită prezentată semnificația istorică a liceului “Dragoș Vodă” din Sighet și  bătăliile care s-au dat pentru a-i reda demnitatea pe harta luminoasă a neamului românesc.

Au trecut sărbătorile, au fost mici peripeții și cu executarea tehnică a plăcii, dar toate s-au împlinit cu bine și s-a ajuns la binecuvântata zi de 21 februarie ( aleasă intenționat, fiind ziua de naștere a seniorului nostru domnul Petru Codrea, ultimul deținut politic în viață din Sighet ) când harul Domnului, mijlocit de martirii noștri s-a revărsat din belșug  peste toți cei care au dus această luptă, peste cei care au sprijinit-o într-un fel sau altul, peste liceu și peste Sighet. O ceremonie sobră, solemnă, o suită de scurte dar emoționante evocări ( director, președinte “Firul Vieții”, reprezentantul primarului ), dezvelirea festivă și în fine, sfințirea frumoasei plăci prin care eroii sigheteni s-au întors acasă ! În mica mea cuvântare, de 1 minut, am spus cu bucurie că “azi Sighetul se regăsește pe el însuși în ce are mai nobil și mai luminos”. Felicitări, poze, mici interviuri, mulțumirea se citea pe fețele tuturor, domnul Codrea era asaltat să răspundă la întrebări… ( foto jos)

La ora la care scriu aceste rânduri, la Sighet e încă pace…, nu doar dinspre Ucraina dar și dinspre București… Nu ne facem iluzia că domnul Florian și echipa dânsului și-ar fi schimbat gândirea și metodele sau că nu ar fi aflat încă…poate au probleme mai mari în altă parte sau poate simt că la Sighet riscă acum o înfrângere și amână atacul pe mai târziu….Nimeni nu ne garantează nimic pe termen lung, suntem realiști, dar trăim cu bucurie acest moment înălțător și mulțumim Domnului pentru tot ! Vă așteptăm la Sighet să vedeți placa ! Încurajăm toate liceele cu tradiție din țară, care au avut profesori și elevi deținuți politici să ne urmeze exemplul !

Subiectul precedent

Decemvirii (18)

Subiectul următor

Ucraina: un cazan sub presiune cu buton nuclear

Cele mai recente din