Fundația „Profesor George Manu” în apărarea părintelui Marius Vișovan

Atacurile Institutului „Elie Wiesel” asupra Sighetului, cerând retragerea titlului de Cetățean de Onoare acordat domnului Petru Codrea și eliminarea plăcii comemorative de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” au continuat cu acuzațiile personale la adresa părintelui Marius Vișovan, inclusiv o reclamație contra dânsului la Episcopia Greco-Catolică a Maramureșului (cu sediul la Baia Mare), mizând – prin logica ticăloasă a șantajului – că punând Instituția într-o postură inconfortabilă, vor crea acestuia necazuri în activitatea de preot (aceste atacuri au apărut pe pagina de Facebook a postului de radio RFI Romania, sub semnătura lui William Totok).

Fundația noastră s-a adresat Episcopiei Greco-Catolice a Maramureșului cu un mesaj de clarificare și de susținere a părintelui Marius Vișovan, mesaj pe care vi-l prezentăm în continuare, fiind relevant și pentru atitudinea noastră generală, la nivel național.

 

Prea Sfinția Voastră,

Vă adresez acest mesaj în numele Fundației Profesor George Manu pe care o reprezint. Atașat găsiți o scurtă prezentare a Fundației noastre, dacă aveți timpul necesar și doriți să o parcurgeți. Așa cum Prea Sfinția Voastră deja știe, Preotul Marius Vișovan este membru al Fundației noastre din anul 2010 și în această calitate participă la o parte din acțiunile și comemorarile pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, reușim să le organizăm anual pe tot cuprinsul țării și în străinătate.

Cunoaștem foarte bine situația de la Sighetu Marmației creată cu rea voință de Institutul Elie Wiesel în jurul acordării titlului de cetățean de onoare dlui. Petru Codrea și acuzațiile lansate cu această ocazie împotriva Preotului Vișovan.

Prin acest mesaj dorim să subliniem faptul că activitatea noastră pentru recuperarea și păstrarea memoriei anticomuniste, în toate aspectele ei, este nu numai morală și normală, ci și perfect legală. Toată activitatea noastră se face în cadrul legal, cu binecuvântarea duhovnicilor noștri și prin legitimitatea cu care am fost învestiți de foștii deținuți și luptători anticomuniști, care ne-au îndrumat și ne-au format.

Acțiunile noastre anuale de amploare, cum ar fi comemorările de la Târgu Ocna, Tâncăbești, Țigănești, Predeal, Brașov se realizează cu sprijinul direct al Jandarmeriei și Poliției Române care participă cu echipaje dedicate, ne asigură spațiile de parcare necesare desfășurării activității noastre și de multe ori ne asigură chiar serviciul de dezăpezire a locului în care avem acțiunea. Colaborăm cu licee, școli generale în cadrul unor Parteneritate Educaționale legale și funcționale. Arhiepiscopi, Episcopi, Arhimandriți, stareți, preoți sunt mereu implicați în activitățile noastre pe care de multe ori le facem în colaborare instituțională cu entitățile pe care aceștia le reprezintă. Desigur, majoritatea fac parte din BOR, dar am fost și suntem la fel de atașați de BRU.

Așa cum bine cunoaște Prea Sfinția Voastră, greco-catolicii s-au regăsit din plin în temnițele carliste, antonesciene și comuniste. Și noi îi cinstim și îi omagiem și ne luptăm ca generațiile care vin din urmă să nu uite de lupta și jertfa fraților noștri greco-catolici. În memoria neamului sunt încrustate cu litere de aur numele celor șapte Episcopi martiri recent beatificați, dar și numele Pr. Teofil Băliban, Pr. Gheorghe Bogdan, Pr. Emil Popa, Ion Banea, Teodor și Avesalon Șușman, Lică Popșa sau Aurel Vișovan. Doresc să subliniez aici relația de prietenie și de colaborare în cadrul activităților noastre cu PS Virgil Bercea, Episcop Eparhial de Oradea.

Desigur, cei care au interesul să rescrie istoria și să mutileze memoria neamului și-ar dori ca numele martirilor, mormintele lor, locurile de pătimire și de mucenicie să nu mai fie dezvăluite și cinstite public. Nici ale celor ortodocși și nici ale celor greco-catolici. Pentru aceasta se ascund în spatele unor legi viclean ticluite,  dar care nu pot fi aplicate în justiție întrucât nu au corespondent în Codul Penal, prin care atacă și intimidează instituțiile statului care, după interesele politicii de moment, cad sau nu în plasa amenințărilor.

Cei care astăzi se ridică la Sighet împotriva lui Petru Codrea și îl atacă pe Preotul Marius Vișovan sunt urmașii celor care i-au aruncat în temnițe pe cei pe care noi în comemorăm azi și ai celor care au săvârșit toate nelegiuirile împotriva poporului român timp de peste 45 de ani, între ele și marea noastră rană națională, insuficient vindecată până astăzi: desființarea Bisericii Greco-Catolice în 1948.

Prea Sfinția Voastră, decenii de-a rândul foștii deținuți politici au fost aruncați de dușmanii lui Christos mai întâi în temnițe de piatră și zid. După 1964 zidurile au căzut de formă, dar zăbrelele au rămas. După 1989 supraviețuitorii au încercat să înlăture aceste zăbrele și să revină cu dreptate și credință în istoria neamului, redându-i demnitatea furată de agresor. Din acel moment s-au deschis pentru ei temnițele memoriei în care anumite Instituții și Institute încearcă ilegal și imoral să îi țină ferecați. Istoria lor, a patimitorilor și a mărturisitorilor anticomuniști, este o istorie stăpânită adeseori de furtunile lui Satan, dar de fiecare dată, în fiecare furtună, ei s-au ghidat după cuvântul Adevărului: “Îndrăzniţi, Eu sunt; nu vă temeţi!” Matei 14:27. Și au biruit.

Să nu ne temem de valurile recent ridicate și să ramânem de partea Adevărului, de partea lui Christos, de partea foștilor deținuți politici răstigniți repetat de atâtea generații de prigonitori. Aici, la picioarele crucii pe care au fost răstigniți ei, ne aflăm noi, Fundația Profesor George Manu împreună cu Preotul Marius Vișovan.

Cu deosebit respect,

Cezarina Condurache

Președinte

Fundația Profesor George Manu

Default thumbnail
Subiectul precedent

Centenar: Mişcarea studenţească românească de la 1922

Subiectul următor

Moța-Marin 2023 - 86 de ani de la marea jertfă

Cele mai recente din