Comemorare Majadahonda 2023

În perioada  13 – 15 ianuarie am luat parte la comemorarea anuală a martirilor Ion Moța și Vasile Marin, fruntașii legionari ce și-au dat viața pentru apărarea Spaniei și Europei creștine împotriva forțelor bolșevice.

Ca în fiecare an, am pornit din nou într-un pelerinaj alături de Fundația ”Profesor George Manu” prin locurile pline de memorie ale naționalismului spaniol dar și cel românesc de pe teritoriul Spaniei.

Traseul nostru a început vineri dimineața cu o vizita la ansamblul monumental de la Paracuellos de Jarama, acolo unde au fost uciși în jur de 10 mii de naționaliști spanioli și personal clerical, care au fost aruncați în gropi comune. Tot aici a fost omorât și Alejandro Salazar, liderul Sindicatului Studențesc Spaniol. Un loc cu un trecut similar este Cimitirul din Aravaca, aici au fost uciși ’’doar’’ în jur de 800 de naționaliști, în frunte cu unul dintre fondatorii Falangei Spaniole, Ramiro Ledesma Ramos care deasemenea au fost aruncați în gropi comune.

În aceeași zi am vizitat și locul unde este înmormântat Francisco Franco acum, după ce a fost exhumat din El Valle de los Caidos în octombrie 2019. El se odihnește acum în cripta familiei sale din cimitirul Mingorrubio de lângă Madrid. Accesul la mormânt este interzis chiar și membrilor familiei acestuia. Trupul lui Franco aflându-se practic în sechestrul statului. În același cimitir este înmormântat și Carrero Blanco, fost prim ministru în perioada lui Franco, care a fost ucis în 1973 într-un atac cu o bomba în timp ce ieșea de la Liturghie. Atacul fiind comis de grupul separatist basc ”ETA”.

Prima zi s-a încheiat cu o vizita la El Valle de los Caidos, un ansamblu care conține o bazilică săpată în munte pe vârful căruia se afla o cruce înalta de 150 de metri, şi deasemenea o mănăstire benedictină, școli, și o cantină. Locul a fost construit de către Franco, drept un simbol al reconcilierii între taberele beligerante ale războiului civil spaniol. La ridicarea acestui monument au contribuit atât naționaliști cât și comuniști. În schimb socialiștii și comuniștii de astăzi încearcă, în stil caracteristic, sa distrugă și aceasta ultimă capodopera din timpul lui Franco. Totul a început cu exhumarea acestuia și se continua acum cu eforturile privind exhumarea întemeietorului Falangei, Jose Antonio Primo de Rivera. De asemenea s-a început deja distrugerea osuarului în care se aflau rămășite ale victimelor ambelor tabere care au luptat în războiul civil spaniol. Toate acestea se întâmpla într-un cadru legal la adăpostul Legii Memoriei ”Democratice”.

Sâmbătă, 14 ianuarie, a avut loc comemorarea anuală Moța și Marin pe platoul unde cei doi romani și-au dat viața. Aici a fost ridicat un monument în memoria lor în 1970 cu eforturile legionarilor aflați în exil, sub îndrumarea Comandantului Horia Sima și cu ajutorul spaniolilor. După săvârșirea parastasului Ortodox s-au ținut scurte cuvântări și s-au intonat imnurile celor două Mișcări Naționaliste, înfrățite prin sacrificiul celor doi români.

A urmat apoi conferința care anul acesta s-a intitulat „Moța-Marin: Memoria adevărului”. Printre vorbitorii din acest an s-au numărat Manuel Andrino Lobo, șeful național al Falangei Spaniole; Norbesto Pico Sanabria, șeful național al Falangei Spaniole de las JONS; Blas Piñar Gutíerrez, avocat și general de brigadă al Armatei Spaniole; Preot Marius Vișovan, vicepreședintele Fundației Profesor George Manu. De asemenea Carlos Ortega a susținut un recital de poezie. Moderator și traducător fiind Călin Gabor.

Pentru Moța și Marin s-a organizat o comemorare și în țară, sâmbătă 14 ianuarie, la Biserica Sfântul Ilie Gorgani din București.

Duminică după Sfântă Liturghie s-au vizitat mormintele legionare din Cimitirul Civil Almudena, Madrid. Printre legionarii înmormântați aici se află Radu Ghenea, fost ministru roman (ambasador) în Spania în timpul Statului Național – Legionar; Printul Mihail Sturdza, fost ministru de externe în 1940, fiul său Ilie Vlad Sturdza, aviatorul Bâzu Cantacuzino, de asemenea și Vasile Iaşinschi, Grigore Manoilescu, Ion Protopopescu, Gheorghe Costea, Ion Fleșeriu și Vintilă Horia, şi alții, lista fiind mult mai lunga. Și aici s-a săvârșit un parastas Ortodox.

Traseul nostru în Spania s-a încheiat cu vizitarea monumentelor dedicate Diviziei Albastre, voluntari spanioli care au luptat împotriva bolșevismului pe frontul de est, și a altor naționaliști spanioli care au luptat contra comunismului.

 

Veșnică pomenire!

Ionel Moța și Vasile Marin – Prezent!

Default thumbnail
Subiectul precedent

Divagaţiile d-lui Papanace

Default thumbnail
Subiectul următor

Bustul lui Mircea Vulcănescu rămâne la verticală!

Cele mai recente din