Bucurie și unitate sub semnul lui Valeriu Gafencu

“Sfântul închisorilor” ne-a adunat din nou și anul acesta la Tg. Ocna, sute de participanți din toate colțurile țării și din diaspora, lungimea și dificultățile drumului (efectiv mari pentru mulți dintre noi) fiind sublimate de parfumul sfințeniei și aura martiriului minunatului nostru camarad Valeriu ce ne luminează din Legiunea cerească.

După Sf. Liturghie din biserică, parastasul din curte și comunicarea fraternă din jurul agapei tradiționale și a standului cu cărțile Fundației “Profesor George Manu”, co-organizatoarea evenimentului, a avut loc masa de pomenire de la sediul Protoieriei Onești, unde alături de preoți și alți invitați am avut bucuria de a participa și eu, în calitate de vicepreședinte și reprezentant al Fundației noastre la acest eveniment.

Într-o atmosferă de mare comuniune și căldură sufletească și în fața celor 15 preoți ortodocși prezenți, părintele protopop Ioan Bârgăoanu, sufletul manifestării, mi-a cerut să iau cuvântul în numele Fundației “George Manu” (acest discurs făcând deja parte din tradiția momentului, doar că președinta noastră doamna Cezarina Condurache din motive binecuvântate nu a putut fi prezentă). Am mulțumit și am felicitat Arhiepiscopia Ortodoxă  a Romanului și Bacăului, protopopul de Onești și preoții prezenți (o mențiune specială părintele Andrei Turcu, parohul Bisericii Sfinţii Împărați Constantin şi Elena din Târgu Ocna) pentru organizare, slujire și evocare dar mai ales pentru asumarea deschisă a cultului public al lui Valeriu Gafencu, ca martir al neamului în faimă de sfințenie și a cărui canonizare e dorită și susținută prin rugăciunea celor prezenți la comemorare și a multor altor cinstitori din întreaga tară. Am evocat legătura mea spirituală cu Valeriu Gafencu prin mărturia indirectă a tatălui meu, Aurel Vișovan (ecou al faimei lui Valeriu în universul închisorilor) și cele directe ale lui Nicolae Itul, Nicolae Trifoiu (ambii legionari dar greco-catolici), Octavian Anastasescu (ortodox, dar social-democrat ca orientare politică inițială), a partizanului maramureșean Ion Popșa ( național-țărănist, coleg de celulă al lui Valeriu și mort la scurtă vreme după acesta, tot la Tg. Ocna ), doar câteva argumente pentru a exprima iradierea sfințeniei sale dincolo de deosebirile politice și granițele confesionale.

Atmosfera a fost completată fericit de celelalte luări de cuvânt, ale preoților și intelectualilor prezenți, de cadoul Fundației noastre oferit participanților precum și de vizitarea complexului eclezial, inclusiv al capelei, aflată în curs de amenajare, unde este zugrăvit și chipul mucenicului Valeriu…. Am plecat spre casă ducând cu noi parfum de bună mireasmă!

Preot prof. Marius Vișovan

Vicepreședinte, Fundatia “Profesor George Manu”

Subiectul precedent

Decemvirii (24)

Default thumbnail
Subiectul următor

Târgu Ocna – loc de mărturisire şi de jertfă în conştiinţa Bisericii

Cele mai recente din

Default thumbnail

Criza democraţiei

A stârnit o mare nelinişte în cercurile politice şi intelectuale din Occident