70 de ani de la executarea legionarilor paraşutaţi

COMUNICATUL COMANDANTULUI HORIA SIMA

Camarazi ,

Din tara ne-a sosit cutremuratoarea veste ca un grup de legionari, plecati de mai multa vreme din rândurile noastre, au cazut în mâinile comunistilor si au fost condamnati la moarte de Tribunalul Militar al Capitalei, în ziua de 13 octombrie 1953.

Cu umilinta ne plecam fruntea în fata jertfei lor pentru Neam si Legiune.

Tanase Alexandru, Comandant Legionar, format în Grupul Studentesc Timisoara, a suferit în închisorile antonesciene, a facut campania din Rusia în batalioanele speciale de la Sarata, iar dupa capitularea României intra ca voluntar în Armata Nationala si se distinge în luptele de pe Oder, fiind decorat cu Crucea de Fier. Dupa un lung prizonierat în Belgia, continua lupta în mijlocul legionarilor din exil, îndeplinind functii de raspundere pâna când pleaca în ultima lui misiune.

Samoila Ion, Comandant Ajutor, originar de pe Târnave, a facut parte din organizatia de Prahova, ajungând o figura legendara a prigoanelor. Arestat în timpul dictaturii carliste, reuseste sa evadeze din penitenciarul Ploiesti. Intra apoi în legatura cu echipa lui Miti Dumitrescu. Condamnat sub regimul Antonescu, e trimis la închisoarea Aiud, de unde evadeaza din nou dupa cinci ani de detentie. Se alipeste miscarii de rezistenta, înscriind la activul sau o serie de actiuni îndraznete. Trece granita în Iugoslavia în 1948 numai dupa ce primeste ordin de la Centru, fiind prea urmarit de autoritatile comuniste. Dupa doi ani de pribegie în Austria, în care timp se casatorise si îsi crease o buna situatie materiala prin propria lui munca, se desparte de sotie si copil fara sovaire si se întoarce în mijlocul luptei.

Golea Ion, Comandant Ajutor, originar de pe Târnave, si-a facut educatia legionara în Fratia de Cruce, ajungând în anii 1941-1942 sef de Grup FDC1 la Sighisoara. Continua activitatea legionara în cadrul Grupului Studentesc de la Iasi, unde era student la medicina. Dupa invazia sovietica intra în legatura cu legionarii veniti din Germania, ajutându-i în misiunea lor si dovedind exceptionale calitati de luptator si camarad. Acest tânar e de un curaj fara margini, de o temeritate care îngrozeste pe urmaritori. Cazând la Sibiu într-o capcana, cu revolverul în mâna îsi face drum prin zidul de agenti, doborând pe unii, punând pe fuga pe altii. Dupa aceasta întâmplare se refugiaza în Iugoslavia si apoi în Austria, unde nu are alta dorinta decât sa se întoarca în tara.

Popovici Mircea, legionar, originar din Oltenia, sublocotenent în rezerva, a facut campania din Rusia, iar dupa capitularea României a intrat în Armata Nationala de la Viena. Un tânar de mare puritate si distinctie sufleteasca. Viteaz, fara sa se arate, si modest pâna la desavârsire.

Tolan Ion, legionar, nascut în judetul Arad, de profesie mecanic, intra ca voluntar în Armata Nationala si lupta pe Oder. Dupa capitulare lucreaza în cadrul organizatiei legionare din Germania pâna când se întoarce în tara, pe un drum plin de primejdii.

Odata cu acesti camarazi rupti din rândurile noastre apar si alte nume legionare în proces, necunoscute noua celor din exil, Dinca Gheorghe, Mihai Vlad Vasile si Buda Ion, care arata cât de adânc traieste Legiunea în constiinta neamului.

Acestia sunt solii pe care i-a trimis Miscarea din strainatate în tara. Viteji între viteji, credinciosi si devotati pâna la moarte. Ei si-au ales de buna voie locul cel mai greu în lupta de dezrobire a neamului, acolo unde sângele trece peste capul luptatorului. Ei stiau ca Miscarea traieste atâta vreme cât spiritul de sacrificiu ramâne viu între noi. „Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are ca viata lui sa si-o puna pentru prieteni”, zice Iisus.

Ei au ascultat îndemnul lasat de Capitan „Sa va umpleti inimile de foc si de hotarâre în lupta dreapta în care v-ati înclestat si din care avem cu totii porunca sa iesim biruitori sau morti”. Sa nu uitam ca tineretul român este expus astazi primejdiei de a fi deformat sufleteste din cauza educatiei comuniste care se prelungeste de ani de zile. Jertfa acestor camarazi a restabilit continuitatea de gândire si simtire între generatii si a dat întregii miscari de rezistenta din tara un sens de afirmare legionar.

Numele acestor eroi este rostit de toata suflarea româneasca. Legionarii din tara stiu acum ca noi, cei din strainatate, nu ne-am pus pe asezare si odihna si nu ne-am împacat cu soarta de pribegi, ca suntem cu totii gata sa ne dam viata pentru mântuirea neamului românesc.

Tanase Alexandru, Popovici Mircea, Samoila Ion, Golea Ion, Tolan Ion, înfratiti cu legionarii din tara Vlad Mihai Vasile, Dinca Gheorghe, Buda Ion si cu alti români cazuti în împrejurari asemanatoare, formând o grupa de 13 condamnati la moarte, asteapta împacati ziua când vor fi dusi în fata plutoanelor de executie. Pe acesti eroi sa nu-i plângem dupa masura durerii omenesti, ci sa-i slavim. Oricine nutreste alte gânduri fata de jertfa lor, îsi dezvaluie propria neputinta si saracia sufleteasca. Ei au depus marturie pentru Neam dintr-un imbold interior, mai tare decât viata si mai tare decât moartea. În lunga lor agonie, pâna când Dumnezeu îi va chema în fata judecatii Lui, dragostea noastra sa nu-i paraseasca nici o clipa.

Sa-i întovarasim pe drumul Golgotei, sa le cercetam celulele în care zac si sa-i privim cu ochii îngândurati de Marea Întâmpinare. Sa ne retinem de la orice grija, priveliste sau gând care ar putea sa ne abata de la drama lor. Dar sa stie asupritorii ca, rapunând viata acestor camarazi, n-au rapus Legiunea.

Din jertfa lor se vor ridica mii si mii de suflete viteze si oricâte morminte ni s-ar deschide în cale, nu vom da un pas îndarat în lupta de dezrobire a neamului.

 

16 Octombrie 1953

Traiasca Legiunea si Capitanul!

Horia Sima

 

Ordin de zi

  1. Pentru vitejie si hotarâre în lupta pâna la moarte sunt decorati cu „Crucea Alba” legionarii Tanase AlexandruGolea Ion, Samoila Ion, Popovici Mircea, Tolan Ion, Dinca Gheorghesi Buda Ion
  2. Sunt decorati cu „Crucea Alba” cetateanul român de origine germana Erich Tartler si Corlan Aurel din comuna Vladuleni, pentru ca si-au pus viata pentru camarazii nostri, gazduindu-i si ocrotindu-i.
  3. Sunt înaintati în grad: Comandantul Ajutor Samoila Ion la gradul de Comandant Legionar. Comandantul Ajutor Golea Ion la gradul de Comandant Legionar. Legionarul Popovici Mircea la gradul de Comandant Legionar. Legionarul Tolan Ion la gradul de Comandant Ajutor.

16 Octombrie 1953

Traiasca Legiunea si Capitanul!

Horia Sima

 

            Momentul 1953

 

Coboara Arhanghel cu spada de foc

În fruntea revoltei valahe !

Se scoala mortii si viii din jug

Si suna alarma din crestet de munte

Spre Tetina, Dunare, Tisa si Bug…

 

E ceasul când neamu-si croieste destin

Strivind tirania pagâna.

Pe ruguri strigându-si credinta spre cer,

Primeste-i jertfa de-a pururi crestina,

Caci neamuri sfarâma catuse …sau pier!

Dumitru Leonties

 

SENTINTA

În procesul unor spioni si teroristi parasutati de serviciul de spionaj american

La 12 Octombrie Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a pronuntat sentinta în procesul unor spioni si teroristi parasutati de serviciul de spionaj american pe teritoriul tarii noastre, pentru a desfasura actiuni de spionaj, terorism si alte forme de activitate subversiva împotriva Republicii Populare Române.

Pe baza dosarelor de cercetari, a interogatoriilor acuzatiilor, a depozitiilor martorilor, a corpurilor delicte, a rechizitoriului procurorului si a sustinerii apararii, completul de judecata a stabilit urmatoarele:

1.Acuzatii Tanase Alexandru, Popovici Mircea, Golea Ion, Samoila Ion, Pop Gavrila si Bebi Toma au fost recrutati si instruiti de serviciul de spionaj american, dotati cu armament, munitii, aparate de radio emisie – receptie, substante explozive si otravitoare, cifruri, documente false, sume de bani, si parasutati din avioane americane pe teritoriul Republicii Populare Române cu scopul de a savârsi actiuni criminale de spionaj, teroare si diversiune si de a desfasura o activitate subversiva împotriva independentei nationale si a orânduirii de stat a Republicii Populare Române.

Acuzatul Tolan Ion, recrutat si instruit de catre serviciul de spionaj, a fost strecurat în mod clandestin pe teritoriul Republicii Populare Române cu aceleasi misiuni criminale.

Ajunsi pe teritoriul tarii, acuzatii au trecut la executarea acestor misiuni, pâna la descoperirea si arestarea lor de catre organele de stat.

  1. Acuzatii Tartler Erich, Vlad Mihai Vasile, Buda Ion, Dinca Gheorghe, Corlan Aurel, Popovici Alexandru, Stetin Elena, Ion Iuhasz si Ion Cosma au adapostit pe spionii si teroristii parasutati de serviciul de spionaj american, le-au dat sprijin activ în desfasurarea activitatii lor criminale, le-au înlesnit legaturi cu alte elemente criminale si le-au dat informatii din diferite domenii de activitate, cu scopul de a fi transmise serviciului de spionaj american.

Stabilind ca faptele mai sus aratate sunt deplin dovedite, Tribunalul a pronuntat sentinta prin care:

Au fost condamnati la moarte si confiscarea totala a averii pentru crima de tradare de patrie: Tanase Alexandru, Popovici Mircea, Golea Ion, Samoila Ion, Pop Gavrila si Tolan Ion.

De asemenea au fost condamnati la moarte si confiscarea totala a averii pentru complicitate la crima de tradare de patrie: Tartler Erich, Vlad Mihai Vasile, Buda Ion, Dinca Gheorghe, Corlan Aurel, Iuhasz Ion si Cosma Ion.

Au mai fost condamnati pentru crima de tradare de patrie: Bebi Toma la 3 ani temnita grea si confiscarea totala a averii, acordându-i-se circumstante atenuante pentru ca s-a prezentat organelor de stat dupa parasutare, a predat toate obiectele si materialele cu care fusese înzestrat înaintea parasutarii si a marturisit misiunile de spionaj, diversiune si teroare pe care le-a primit înainte de parasutare; Stetin Elena, pentru complicitate la crima de tradare de patrie, la 25 ani munca silnica, întrucât i s-au acordat circumstante atenuante pentru ca a marturisit la primele cercetari faptele savârsite de ea si a ajutat cercetarile; Popovici Alexandru pentru complicitate la crima de tradare de patrie, la 20 ani temnita grea, întrucât i s-au acordat circumstante atenuante.

Oamenii muncii au primit cu profunda satisfactie dreapta sentinta a Tribunalului Militar.

„Scânteia”

Marti, 13 Octombrie 1953

Default thumbnail
Subiectul precedent

General Constantin Petrovicescu - 140 ani de la naștere

Default thumbnail
Subiectul următor

Contaminare politică

Cele mai recente din