Seniorii noștri, centenari și nonagenari

Providența dumnezeiască  ne oferă, în anul de grație 2024, bucuria și privilegiul să mai avem printre noi mărturisitori ai idealului creștin și național, pătimitori în închisori dar și luminători ai societății, oameni de mare caracter, repere obligatorii ale reconstrucției morale a națiunii române (ne referim în special în acest articol la cei legați, direct sau indirect, de Mișcarea Legionară, dar ne exprimăm respectul pentru toți românii care mai sunt în viață și care au dat mărturie de jertfă în rezistența anticomunistă). După ce imensa majoritate a generației lor a plecat deja spre veșnicie, cei rămași – puțini dar luminoși – sunt ultima noastră legătură cu un trecut eroic care ne legitimează în fața lui Dumnezeu și a istoriei.

Sunt seniori la vârste venerabile, mulți din ei au depășit 90 de ani, unii chiar și 100 de ani. Care este rolul lor acum în planul lui Dumnezeu pentru neamul românesc? Fără îndoială supraviețuirea lor până azi are și o explicație evidentă, aceea de a mai putea oferi tinerelor generații informații cu valoare istorică și morală din experiența lor personală, de a da românilor de azi șansa unei întâlniri directe cu eroii luptei anticomuniste.

Dar mai există, în opinia mea, și o altă explicație. Pentru ca oameni cu tinerețea și sănătatea distruse în închisori, supuși la foame, frig și torturi ani de zile (plus șicanele și privațiunile de după aceea) să ajungă să trăiască mai mult decât majoritatea celor liberi cu o viață normală, aceasta nu se poate explica decât prin asistența directă  a lui Dumnezeu, printr-un har cu totul special. Prin viața lungă și împlinită a seniorilor noștri, Domnul ne amintește că numai El este Atotputernic! Numai El este Stăpânul vieții și al morții ! Avertizare serioasă pentru toți tiranii și torționarii care s-au amăgit crezând că au în mână destinul omului și al națiunilor… dar și reconfortantă consolare și încurajare pentru cei care se încred în Dumnezeu și devin instrumente ale lucrării Sale, după cuvintele psalmistului David: “Domnul este Păstorul meu și nu voi duce lipsă de nimic” (Ps.22) și ale apostolului Pavel: “Dumnezeu toate le îndreptează spre binele celor care-L iubesc “ (Romani 8,28).

Cei mai cunoscuți dintre seniorii noștri venerabili (care au împlinit deja 90 ani  înainte de 1 ianuarie 2024), în ordine cronologică sunt (în paranteze domiciliul actual și anul nașterii):

Alexandru Fota (Craiova, 1922), Elisabeta Ionescu (București, 1923), Viorica Pop Sântion (Cluj, 1924),  Tațiana Vlad Guga (Vatra Dornei/Suceava, 1924), Melania Rițiu (București, 1925), Vasile Bizău (Franța, 1925), Eugenia Indreica Damian (Târnăveni/Mureș,1925), preot Petru Dărăscu (București, 1926),  Demostene Andronescu (București, 1927), Petre Grigore Anastasis ( SUA, 1927), Vasile Jacques Iamandi (București, 1928), Maria Indreica Baciu (Bacău, 1928), Teodor Petromanianț (Australia, 1928), Nistor Man (Tg Mureș, 1929), Ioan Pop Arvinte (Timișoara, 1931), Petru Codrea ( Sighet, 1931), Ioan Dunca (Vișeu de Sus/Maramureș, 1932), Aurel Vlad ( SUA, 1933), Gheorghe Bărcan ( SUA, 1933) plus câțiva camarazi din exil despre care nu avem confirmări recente.

Să le dea Domnul sănătate, iar nouă bucuria și responsabilitatea de a le continua lupta, în comuniune cu camarazii deja ajunși în Legiunea cerească, cu toți martirii si eroii neamului românesc !

Default thumbnail
Subiectul precedent

Victorii românești, victorii legionare (5)

Default thumbnail
Subiectul următor

„Varianta oficială” – ediţia 2024

Cele mai recente din

Decemvirii (28)

Presa oficială și clasa politică la moartea lui Stelescu  Vestea morții lui